18 Nisan 2010 Pazar

Balık Avlama sezonu ne zaman sona eriyor?

Avlanma sezonu sona eriyor
Balık avı sezonu 15 Nisan'da sona eriyor
 
 
Türkiye'de 1 Eylülde başlayan ve 15 Nisanda sona erecek olan balık avı sezonunda yaklaşık 400 bin ton hamsi avlandığı bildirildi.
Doğu Karadeniz Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 8 ay önce başlayan ve Perşembe günü sona erecek balık sezonunun, yüzleri çok güldürmese de fena geçmediğini belirtti.
Hamsi avcılığı açısından sezonun geçen yıla kıyaslandığında iyi geçmediğini ifade eden Mutlu, ''Hamsi miktarı maalesef azdı. Buna bağlı olarak da ekonomik anlamda vatandaşa pahalıya ulaştı. Bizim geçen yıl yaşanmasını beklediğimiz, yaklaşık 10 yılda bir meydana gelen hamsi miktarındaki azalma bu yıl gerçekleşti'' dedi.
Mutlu, balık avcılığıyla ilgili istatistiksel bilgilerin çok da sağlam olmadığına dikkati çekerek, ''Avlanan balık miktarı ile ilgili veri tutulmuyor. Biz sezonda balık miktarının arttığını ya da azaldığını, şoklama tesisleri ve balık işleme fabrikalarına gönderilen balık miktarından yaklaşık olarak tahmin ediyoruz. Bu verilere bakarak, sezonda yaklaşık 400 bin ton hamsi avlandığını söyleyebiliriz'' diye konuştu.
''İNCE HAMSİ, BİLİNÇLİ OLARAK AVLANMADI''
Sezonda, ince olan hamsinin balıkçılar tarafından bilinçli olarak avlanmadığını belirten Mutlu, ''Balıkçılarımız artık daha bilinçli. Vatandaşlarımız rağbet göstermeyeceği için ekonomik getiri sağlamayacak olan balık tutulmadı. Bu daha sonraki dönemler için miktar bakımından gelişme yaşanmasına yardımcı olacaktır. İnce hamsi avlanmadığından sezonda avlanan miktar da geçen yıla göre düşüş oldu'' dedi.
Ahmet Mutlu, sezonda ekonomik anlamda yine profesyonel balıkçıların para kazandığını, geçimini küçük balıkçılık yaparak sağlayanların ise umduğunu bulamadığını, ancak evlerine ekmek götürebilecek kadar bir kazanç elde ettiklerini vurguladı.
Mutlu, bu sezon, önceki yılların tersine Gürcistan'dan daha çok İstanbul'da hamsi avlandığını belirten, şunları kaydetti:
''Hamsinin İstanbul'a göç etmesinin nedeninin yanlış avlanma olabileceğini düşünüyorum. Bizim sularımıza giren balığın yolu, Ereğli açıklarında avcılar tarafından ışık yakılmasıyla değiştirilmiş olabilir. Makine gücünü, av araç gereçlerinin de baskısını bu olumsuz duruma eklediğimizde, balık kolaylıkla yön değiştirebilir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Gürcistan'da hamsi avı gerçekleştirdik. Ancak hamsinin göç yolunu değiştirmesi nedeniyle İstanbul'da, Gürcistan'dakinden çok miktarda av yapıldı.''
Karadeniz'de bu yıl Ege balığı olan sardalyanın görülmesinin, kendilerini sevindirdiğini anımsatan Mutlu, bu durumun gelecek yıllarda da devam etmesini dilediğini, böyle bir gelişmenin sofralardaki balık çeşitliliğini zenginleştireceğini sözlerine ekledi.

0 yorum:

Yorum Gönder